Tips bij videoproducties

In dit hoofdstuk leren we hoe we de logistieke kant van een filmproductie best stroomlijnen. Je hebt het idee en het concept voor je video bepaald. Je weet voor wie je de film maakt en hoe je je doelpubliek zal bereiken. Nu moet de film nog effectief geproduceerd worden. Mogelijk kan je hem zelf maken, maar misschien is hij ook te complex om zelf uit te werken. Een productiebedrijf kan je ondersteunen in de beslissing in wat je zelf kan maken, en wat niet.

 

Tip 1: Toon voorbeelden aan je leidinggevenden

Iemand winnen voor een idee, is niet altijd vanzelfsprekend. Het tonen van goede voorbeelden van een film kan helpen mensen te overtuigen van de waarde van een type video. Als je kan aantonen dat de film een lange houdbaarheidstermijn heeft en herbruikbaar is op diverse sociale media kanalen, heb je extra troeven in handen. Een casestudy van een video die mooie resultaten bereikt heeft, kan beslissingsnemers overtuigen om toch de stap te wagen.

 

Tip 2: Kies het juiste productiebedrijf

Een vakkundig productiebedrijf ondersteunt je in het ganse productieproces. Zeker als een videoproductie nieuw voor je is, is het goed beroep te kunnen doen op een betrouwbare partner die al je vragen beantwoordt en die je ondersteunt met eerlijk en gedegen advies.

Belangrijk in de keuze van een bedrijf is de professionaliteit, ervaring en passie voor filmproductie. En bovenal, zorg ervoor dat het bedrijf naar je luistert en weet wat jij en je merk willen bereiken. Begrijpt die mogelijke videopartner het grotere plaatje? Denkt hij mee na over strategie en distributie? Allemaal elementen om mee te nemen in de keuze van een productiehuis.

 

Tip 3: Niet te veel input

Te veel input was al vaak een oorzaak van het op de klippen lopen van veel projecten. Het is goed om input van mensen te ontvangen, maar zorg ervoor dat het aantal mensen beperkt blijft en dat enkel de belangrijkste stakeholders betrokken zijn. Iedereen behagen is onbegonnen werk.

Stel realistische doelen voorop en wees nuchter in de verwachtingen van de resultaten van één enkele video. Mogelijk heb je meerdere video’s nodig om het beoogde resultaat te bereiken. Stel een klein team samen dat input kan geven met betrekking tot ideeën rond je video en brief hen duidelijk over het doel van de video.

 

Tip 4: Ondersteun natuurlijke performers

Soms heb je extra mensen nodig die je film mee ondersteunen. Misschien zoek je figuranten of een presentator? De voorkeur gaat uit naar mensen die zich comfortabel voelen en die zelfvertrouwen hebben. Vaak zijn deze personen overwegend extrovert. Introverten leveren nochtans ook mooie prestaties, mits voldoende tijd.

Verder is het belangrijk dat de personen die je uit je bedrijf voor de camera haalt authentiek overkomen. Omdat het niet evident is om geanimeerd voor een camera te spreken, moet je onderzoeken wie van nature expressief is.

Brief de mensen die voor de camera staan. Leg hen uit waarvoor de film gebruikt gaat worden, welke impact het zal hebben en coach hen over wat ze kunnen zeggen voor de  camera. Hoe beter je de richting aangeeft, hoe beter het eindresultaat.