In dit hoofdstuk leren we hoe we videocontent die reeds bestaat, kunnen hergebruiken.
Tip 1: Maak kortere edits voor sociale media
Voor sociale media is kortere en snellere videocontent vaak beter. Een aangepaste versie specifiek voor Facebook, Twitter of LinkedIn kan wonderen doen. Van een volledige eventfilm maak je dan een highlight reel specifiek voor gebruik op Twitter. Of van een casestudiefilm van 5 min. kan je een kortere versie maken die alleen de interviews bevat en die vervolgens kan geplaatst worden op LinkedIn.
Tip 2: Ondersteun je salesteam
Stel, je hebt een casestudievideo, een explainer video of een how-to film gemaakt. Meer dan alleen voor marketingdoeleinden, kan deze video ook door het salesteam gebruikt worden om te tonen aan klanten tijdens een face-to-face gesprek of in een opvolgsessie.
Toon het salesteam ook hoe jouw video hen kan ondersteunen in het salesproces. Zo kan een how-to video vragen van klanten beantwoorden en vertrouwen opbouwen. Of een casestudy kan je klanten helpen om te kiezen voor jouw onderneming of voor de concurrent.
Tip 3: Gebruik video op een event
Je kan ook je laatste promotionele video gebruiken op een event als een eerste introductie van je diensten en/of producten. Nog een tip: met bewegende content op een eigen event maak je het verschil.
Tip 4: Hergebruik footage
Als je al een grote hoeveelheid footage gefilmd hebt, kan je die beelden ook in andere films hergebruiken. Je bent bijvoorbeeld op zoek naar een beeldfragment waarin iemand op kantoor werkt. Dan heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van stock websites, of je eigen databank met videomateriaal te doorzoeken.
Tevens kan je verschillende casestudies bij elkaar brengen in 1 film, of de beelden van een event gebruiken voor een recruteringsvideo.
Bij het aanleggen van een eigen databank is het van belang dat je je beelden goed organiseert aan de hand van metadata en keywords, om nadien zo snel en efficiënt mogelijk de juiste beelden terug te vinden.
Tip 5: Zet video om naar andere contenttypes
Video is een specifiek type van content. Je video kan je relatief eenvoudig omzetten naar andere types content. Zo kan je van alle gesproken content de inhoud uittypen en er een blogpost van maken. Met een explainer film als basis, kan je een statische infografiek maken. Van je casestudy video kan je de audio-opname omzetten naar een podcast.
Bewaar van je video’s altijd stills (afbeeldingen) zodat je die op een website kan plaatsen. Maak van interviews en video’s ook transcripties zodat je die teksten kan hergebruiken op je website. Wees creatief en probeer zo veel mogelijk ROI (Return on investment) te halen uit je video’s door de inhoud te hergebruiken.