Hoe films in de markt zetten?

In dit hoofdstuk leren we hoe we in 3 stappen onze films in de markt kunnen zetten om zo ons publiek te bereiken. Eén van de ergste problemen dat onze film kan overkomen, is dat hij niet wordt bekeken. Daarom is het ontzettend belangrijk dat je een plan van aanpak  opstelt waarin wordt bepaald hoe je je kijkers met je film gaat bereiken.

 

Stap 1: Ken je doel en ken je publiek

Alles start met het vastleggen van het doel dat je wil bereiken. Als je weet waar naartoe, is de kans veel groter dat je het effectief zal bereiken. Wil je meer trafiek op je website? Een hoger conversiepercentage (de omzetting van sitebezoek naar een bepaald conversiedoel, bijvoorbeeld een bestelling of betaling)? Meer engagement? Meer merkbekendheid?

Ondertussen heb je ook uitgezocht waar je publiek zich online bevindt en hoe ze content consumeren. Lezen ze vooral blogs? Of kijken ze naar podcasts? Volgen ze vlogs? Of volgen ze een bepaald type influencer?

Door je doel en je publiek steeds voor ogen te houden, krijg je een idee waar je je content het beste kan gaan plaatsen.

 

Stap 2: De distributiemix

Globaal genomen zijn er online 3 vormen van distributie. Jij bepaalt zelf in welke mate en in welke ratio je wil inzetten op deze kanalen.

Ten eerste is er een betalende vorm van distributie. We hebben het dan over sociale media campagnes, (re)targeting op YouTube, etc. Alles wat betaalde promotie is, valt hieronder. Ook alles wat naar televisie wordt gestuurd en een mediabudget nodig heeft, kan je hieronder plaatsen.

Ten tweede is er een verworven vorm van distributie. Dit is distributie via een kanaal waarvoor je zelf moeite gedaan hebt om het te verwerven. Je bent al langer actief op fora en anderen kennen je in de community. Of je kent een aantal vloggers, die wel met je willen samenwerken. Of je kent mensen die bloggen en die je filmpje willen delen. Ook alles verspreid door PR en influenceer marketing valt hieronder.

Tenslotte is er nog je eigen distributiekanaal. Je eigen website, blog en social media kanalen  zijn een stukje van het internet waar je zelf iets over te zeggen hebt.

De meest succesvolle videocampagnes gebruiken een mix van deze drie kanalen. Het doel van je campagne is misschien de belangrijkste factor in het keuzeproces. Heb je bijvoorbeeld een korte videoadvertentie die je breed wil gaan verspreiden? Start dan met het gebruik van betalende en verworven mediakanalen om het nog breder te verspreiden.

Elke type videocontent vereist een specifiek distributieplan, wees je daarvan bewust.

 

Stap 3: Een videodistributieplan

Zonder een goed distributieplan is alles wat je met video onderneemt te omschrijven als ‘hoop marketing’. Je ‘hoopt’ dat mensen ernaar willen kijken, maar indien je niet weet dat je doelpubliek op die kanalen aanwezig zijn, zullen je inspanningen weinig resultaat opleveren. Wil je merkbekendheid genereren? Gebruik dan betalende promoties op sociale media. Deel je content ook met mediaorganisaties die mogelijk interesse hebben. Bouw een specifieke landingspagina voor het doel dat je wil promoten.

Wil je leads – een aanvraag voor meer informatie over een product of dienst door een potentiële klant – genereren? Maak dan een videocampagne met een conversiepagina waarvoor je jouw video kan optimaliseren. Het aantal verschillende bronnen dat we kunnen aanspreken is eerder beperkt, dus gebruik ze op een wijze manier.