De videocontent funnel

In dit hoofdstuk leren we hoe je in 4 stappen een videocontent funnel voor leads maakt.

Je bent waarschijnlijk wel bekend met het concept van een marketing funnel, kortom alle stappen die je publiek zet om van het herkennen van een probleem te komen tot het kiezen van jouw oplossing.

Je publiek moet de juiste dingen horen in elke fase van het aankoopproces. Vervolgens kan je dan specifieke content bouwen, om die boodschap juist over te brengen. En omdat video een flexibel gegeven is, kan je video gebruiken doorheen de hele ‘buyers journey’. Dit noemen we videocontent marketing.

 

Stap 1: Waaruit bestaat de funnel?

De meest eenvoudige funnel bestaat uit 3 fases. In een eerste fase maak je de potentiële klant ervan bewust dat je bestaat. Ze moeten je merk nog leren kennen. Na de bewustwording volgt de fase van overweging. Ben jij de partij waarmee ze in zee willen gaan of toch niet? Tenslotte is er de beslissing.

Het is mogelijk dat je van al deze begrippen al synoniemen gehoord hebt. Er is veel jargon en terminologie die gebruikt wordt om deze 3 fasen aan te duiden. Waar het op neerkomt, is dat je aansluit bij de manier hoe je ontdekt wordt, hoe je vergeleken wordt en hoe er van je gekocht wordt.

 

Stap 2: Stap in de schoenen van je klanten

Nu moet je ontdekken in welke mentale staat je mogelijke klanten zich bevinden op elke moment van de tunnel. Wat denken ze van je aanbod? Welke info hebben ze nodig om naar de volgende stap te gaan? Wat houdt hen tegen om te kopen? Hoe zet je hen daartoe aan?

Je moet je publiek hiervoor kennen. Je moet inzicht hebben in wat je klant belangrijk vindt. Het onderzoek van je publiek moet aangevuld worden met data over sleutelmomenten in de funnel.

Je wil graag te weten komen waarom iemand een abonnement neemt op je blog? Waarom contacteert iemand sales? Waarom komen ze bij jou?

Antwoorden op die vragen vind je bij je klanten. Laat je sales team een aantal van die vragen meenemen tijdens hun salesgesprek.

 

Stap 3: Hoe vinden je potentiële klanten je?

Voor elke fase van de funnel moet je plannen hoe je jouw videocontent kan verdelen om je doelpubliek te bereiken. Aan de top van de funnel zitten de organische zoekopdrachten, de betaalde zoekopdrachten en alles wat betrekking heeft tot sociale media.

In het midden van de funnel spelen je website en mailings een belangrijke rol. Aan de onderkant is het aan het salesteam om de klant daadwerkelijk binnen te halen. Maar ook daarbij kan video gebruikt worden in de salescommunicatie. Je moet er met andere woorden voor zorgen dat het juiste kanaal op het juiste moment wordt aangesproken.

 

Stap 4: Type video

Er zijn verschillende fases van de funnel, waar je jouw content op moet afstemmen. Aan de top van de funnel vind je de bewustwording. Er zijn 3 types content die voor deze bewustwording zorgen. In het Engels beginnen ze alle drie met de letter A, nl. amaze, appeal en answer.

Je wil mensen verbazen met je content, aandacht trekken met spektakel. De focus van deze films zijn de gemeenschappelijke waarden die je met je publiek deelt. Hier werken grote, sterke merkfilms of documentaires die je publiek aanspreken. De content die mensen aanspreekt, zijn vaak consistente, kortere, eenvoudigere video’s die men snel begrijpt. Deze films moeten inspireren en entertainen op sociale media. Content die antwoorden geeft, beantwoordt de vragen van je klant. Hieronder vallen educatieve films met advies, maar evengoed explainer films.

Bij de 2de fase – het in overweging nemen – wil je een relatie opbouwen en vertrouwen scheppen. Je wil de voordelen tonen van hoe je werkt en hoe je daarin verschilt van je concurrenten. Productvideo’s werken hierbij goed. Ook case studies zijn hier een sterk voorbeeld van, omdat ze zorgen voor sociaal bewijs.

Bij de 3de fase neemt de klant een beslissing en kiest hij voor een oplossing. Hier kan je praktische instructiefilms inzetten over hoe een product moet gebruikt worden. Of blaas je potentiële klanten van hun sokken met een gepersonaliseerde video over hun individuele noden.