Vind je niche

In dit hoofdstuk leren we de 5 stappen die noodzakelijk zijn om content te creëren die ons doelpubliek aanspreekt.

Formules volgen werkt tot op zekere hoogte, maar je maakt daarmee nog niet perse het verschil. In dit hoofdstuk leren we hoe je een doelpubliek iets kan tonen wat uniek is en wat strookt met hun vragen. Dat is vooral van belang bij het opbouwen van nieuwe klantenrelaties. Tevens is het opportuun dat je doelpubliek vanaf het begin weet in welke mate jij kan ondersteunen bij het oplossen van een probleem.

We leven in een competitieve wereld wat betreft aandachttrekkerij. Daarom moet je ervoor zorgen dat je je in deze fase kan onderscheiden van de rest. En naarmate je publiek je beter leert kennen, zijn er andere manieren om hun aandacht vast te houden.

 

Stap 1: Evalueer je eigen content

Kijk kritisch naar wat je vroeger gemaakt hebt. Wat heeft er gewerkt? En waar merk je zelf waarin je goed bent? Dat wil zeggen dat je niet alleen kijkt naar je vroegere videocontent, maar ook naar je blogs, whitepapers, infografieken, etc. om die met een nuchtere kijk onder de loep te nemen.

Wat leeft er bij je publiek? Naar welke content vragen ze meer? Wat geeft de beste ROI? Het doel is om de beste content naar boven te halen.

Heb je bijvoorbeeld gemerkt dat de beste leads voortkomen uit een blog over verschillende IT-tools waarin een suggestie stond dewelke te nemen? Of werd een e-book rond data management het meeste gedownload?

Kijk en evalueer wat maximaal heeft gewerkt. Meet je succes door te kijken naar parameters als merkbekendheid, lead generatie, hoeveel keer iets op sociale media gedeeld werd, en/of het tot meer omzet heeft geleid.

 

Stap 2: Content van je concurrenten evalueren

Nu je weet wat bij je eigen acties succesvol was, ga je kijken wat bij de concurrenten hetzelfde resultaat gaf. Dat betekent dat je onderzoek moet doen naar het type content dat anderen in de sector maken. Bekijk alles wat ze van media produceren, dus niet enkel video. Je kan op basis van reverse engineering van een sociale media pagina veel leren over welke content zij maken en waarom.

Data van concurrenten vinden, is niet evident. Maar zoek zaken zoals:

  • Hoe vaak hun posts gedeeld werden op sociale media
  • Hoe ze het doen in de keyword rankings op Google
  • Hoe hun backlinks werken

Er is gespecialiseerde software die je daarbij kan helpen.

Maar wat vooral belangrijk is, zoek uit waarom bepaalde content succesvol is. Waarom werken bepaalde zaken bij hen goed? En wat werkt er minder goed? Wat wordt er vaak gedeeld? Waarom is er veel interactie op sociale media?

Het kan zijn dat de infografieken die een concurrent maakt, vaak gedeeld worden. Waarom is dat? Wordt er nieuw onderzoek in geïllustreerd? Of is het de stijl die het publiek aanspreekt?

Hoe meer kennis je hierover vergaart, hoe gefundeerder je inzichten. Die kan je vervolgens vertalen in effectieve videocontent.

 

Stap 3: Zoek (content) trends waar je publiek van houdt

Deze stap slaan mensen vaak over. Jammer, want het is één van de belangrijkste fases in je videovoorbereiding. Je moet voorbij je eigen content en die van je concurrent kunnen kijken, en op zoek gaan naar algemene trends waar je jouw publiek mee kan aanspreken.

Want de aandacht van je publiek gaat niet alleen naar wat je concurrenten maken, maar ook naar andere bronnen zoals Netflix, YouTube, het lezen van tijdschriften, etc.

Dit geldt zowel voor B2B als voor B2C. Met andere woorden, van welke andere content houdt je publiek nog? Zo kan je bv. ontdekken dat IT-managers tech podcasts geweldig vinden. Het kan je ertoe aanzetten eens zelf aan de slag te gaan met het bouwen van podcasts.

 

Stap 4: De leegte opvullen

Alle content die je hebt gevonden, moet je analyseren. Je kijkt best naar het type medium, de plaats die de content inneemt in het verkoopluik, naar welk segment van je publiek de content gericht is en wat het onderwerp is.

Onderzoek of er leegtes in de markt zijn die kunnen opgevuld worden. Als er veel concurrentie is, kan het om doorgedreven ‘nichecontent’ gaan. Tevens moet je de vraag stellen wat er nog kan verbeteren in de content die er al is.

Misschien is er een concurrent die een reeks heeft over IT tech, maar bijvoorbeeld slecht gefilmd en matig gepresenteerd. Visueel professionelere content kan dan misschien een oplossing bieden.

 

Stap 5: Wat is de USP van je video?

Tenslotte moet je de USP (Unique Selling Proposition) van je video bepalen. Wat maakt je video anders dan die van de concurrenten? Wat maakt je merk uniek? Wat bied je jouw publiek aan wat niemand anders aanbiedt?

Zo kan je misschien content maken voor IT-managers die consistent technologisch georiënteerd is of screen tutorials opnemen met een lichtere toets.