Leer je doelpubliek kennen in 3 stappen

In dit hoofdstuk leren we ons doelpubliek kennen in 3 stappen.

Want goede videocontent draait niet om jou, maar om je publiek. Je doelpubliek gaat je films niet bekijken als ze niet belangrijk vinden wat je produceert. Het begrijpen van je publiek is essentieel omdat je wil kunnen aansluiten op hun interesses, vragen en noden.

Stel je volgende situatie voor: je bent op een feestje, je praat met iemand en die vertelt je alles over zijn of haar favoriete films, hobby’s en kindertijd. Hoewel dat in het begin leuk lijkt, haak je na een tijdje toch verveeld af. Want telkens als je iets wil aanbrengen, blijft die persoon over zichzelf verder praten. Je wordt het gesprek snel moe en wandelt weg.

Zo wil je niet dat je video’s zijn. Je video’s moeten zich profileren als goede gastheren op een feestje, waarbij het gesprek over de interesses van anderen gaan. Met andere woorden, je moet spreken over de noden, verlangens en uitdagingen van je doelpubliek. Maar om je doelpubliek aan te kunnen spreken, moet je hen eerst begrijpen.

Stap 1: Onderzoek en identificatie

Goede videocontent start met het identificeren van je doelpubliek. Om daar een beter beeld van te vormen kan je werken met een ‘ideale koper of buyer persona’. Zo een persona is een fictieve beschrijving van een doorsnee persoon in je publiek waarop je je marketingpijlen richt.

Aangewezen is te starten met het verzamelen van demografische data zoals:

  • Leeftijd
  • Geslacht
  • Echtelijke status
  • Type werk
  • Opleidingsniveau

Deze data kan je bekomen via online surveys of rapporten. Hoe meer details, hoe beter. Een aantal van die gegevens van je eigen klanten verzamelen via een korte survey geeft vaak het beste resultaat.

Stel je een B2B-bedrijf voor in de retailsector. Ze hebben verschillende persona’s als klant. Een van hun type klanten is Frank, de Chief Intelligence Officer (CIO). Hij is 50 jaar, gehuwd, heeft 2 kinderen die uit huis zijn, en hijzelf werkt 5 jaar bij een grote retailer. Door je een beeld te vormen van wie deze persoon is en hoe hij of zij denkt, kan je een beter beeld vormen over je publiek.

Het is onmogelijk om elke persoon in je publiek te representeren, maar het opstellen van meerdere persona’s helpt je om een zo optimaal beeld te vormen. Als je de meest voorkomende kenmerken meeneemt, kan je efficiënter en doeltreffender communiceren met je ideale klant.

 

Stap 2: Het onderzoek aanvullen

Demografische basisdata moeten verrijkt worden met een aantal andere inzichten rond je doelpubliek. Namelijk waar droomt je ideale koper van? Wat verlangt hij nog meer naar? Waar ligt hij wakker van? En kan je op al die vragen een antwoord bieden?

Het is ook essentieel om de taal van je publiek te spreken. Die taal leer je het beste kennen door met hen in dialoog te gaan en hierbij vragen te stellen. Je wil weten waar hun belangrijkste doelen liggen, waar ze van wakker liggen, wat hen blij maakt, etc.

Registreer niet enkel wat ze daarover zeggen, maar ook hoe ze dat verwoorden. Want zo leer je op basis van hun eigen antwoorden de taal van je publiek spreken. En die taal kennen, is goud waard.

Zo wordt CIO Frank – uit ons voorbeeld bij stap 1 – overweldigd door informatie, tools en strategieën. Hij wil gezien worden als iemand die vooruitstrevend is, maar heeft angst om de verkeerde beslissing te nemen. Hij voelt zich soms onzeker door alle input die hij krijgt, maar hij ziet soms door het bos de bomen niet meer.

Deze informatie weten, geeft je tools in handen om efficiënter te communiceren rond hoe je hem kan ondersteunen. Het is niet evident om deze informatie te verwerven, maar het zorgt wel voor video’s die zoveel krachtiger overkomen. Want het resultaat is een video die je publiek aanspreekt.

Stap 3: Inzichten over je publiek

De moeilijkste stap in deze oefening is om uit al deze data waardevolle inzichten te genereren. Een inzicht is een inkijk krijgen, is het motief achter het menselijk gedrag of een houding doorgronden. Het inzicht vult verder aan wat je reeds ontdekt hebt over je publiek, over wat ze voelen of waarom ze op een bepaalde wijze handelen. Het vertelt je iets over wat je publiek drijft.

In het voorbeeld van CIO Frank blijkt dat hij solide data wil die hij kan vertrouwen. Hij heeft richtlijnen nodig voor de tools en de te volgen strategieën. Weten dat hij juist handelt, brengt rust in zijn hoofd.

Vanuit dit inzicht kan je inhoud maken die focust op de knelpunten en oplossingen aanreiken. Inzichten geven je vertrouwen om je publiek aan te spreken over topics en ideeën die bij hen leven.

Aan de hand van deze drie stappen leer je jouw doelpubliek beter kennen, connectie met hen te maken en voorbij het oppervlakkige te gaan.