IBC, de grootste beurs in Europa voor iedereen die met filmproductie bezig is, sloot net de deuren.  Vier dagen lang zijn er allerlei nieuwigheden en innovaties getoond die de ganse markt bestrijken. In dit artikel wil ik mijn persoonlijke bevindingen kort neerschrijven vanuit het perspectief van een filmprofessional die hoofdzakelijk bedrijfsfilms voor brandowners maakt. 

Mark Roberts Motion Control

De eerste stand waar ik een tijdje ben blijven staan, is de stand van Mark Roberts Motion Control. Zij verhuren robotten die heel snel bewegen, waar je een hoge snelheidscamera op kan monteren, om zo heel nauwkeurige bewegingen te maken met een camera die anders onmogelijk lijken.

via GIPHY

Een paar jaar geleden hebben we zo een robot gehuurd voor een workshop die we organiseerden om kinderen te leren programmeren aan de hand van robotten van Lego. Dus die dansende robot daar zien, bracht heel wat herinneringen terug.

Talent@Large lanceert talentenkamp met Lego Mindstorms from Motion in Sync on Vimeo.

Trends in belichting

De volgende stop, was de stand van Arri. Zij waren de eersten die grote Skypanels uitbrachten die konden gebruikt worden om te belichten, die dimbaar waren en zonder gels van kleur konden veranderen. Ondertussen zijn er veel producenten die deze trend hebben overgenomen, en nu een vergelijkbaar product op de markt hebben gebracht. Met andere woorden, de trend van ledlampen die dimbaar zijn, zacht licht geven en van kleur kunnen veranderen zonder gels, zet zich door. Eén van de producenten van wie MIS een aantal lampen heeft waar we erg tevreden over zijn, is Aputure. Ook zij hebben een nieuwe lamp uitgebracht die deze bovenstaande karakteristieken bevat. De nieuws website Newsshooters heeft er op IBC een reportage over gedraaid.

Aputure WWRGB Light – Newsshooter at IBC 2018 from Newsshooter on Vimeo.

X-Jib

Een ander product dat mijn aandacht trok, was de x-jib. Het is een kleine kraan die uitschuifbaar is, en die gebruikt maakt van het schaar principe. Je kan deze kraan heel klein opbergen, en toch beschik je over een grotere lengte. In een tijd waar camera’s alsmaar lichter worden, is deze vorm van kraan een budgetvriendelijk alternatief voor een telescopische kraan, zoals bv. een Hydrascope van Chapman.

Defy

Defy was ook aanwezig op IBC. MIS was een van de eerste in België die een 3-assige gimbal van hen heeft gekocht. Ondertussen heeft het bedrijf zich geheroriënteert, en maken ze vooral high-end kabel camera systemen. Want door de komst van een aantal Chinese partijen is de gimbal markt helemaal in elkaar gestort . Het was geweldig om opnieuw Drew te ontmoeten, de CEO van Defy en bij te praten.

Drew Janes

Motion Tribe

Ook het Belgische Motiontribe stond met een stand op IBC. Het is een jonge Belgische start-up met internationale ambities, die een platform hebben opgezet waardoor filmmakers materiaal van elkaar kunnen huren. Je moet zeker eens hun platform bekijken. Ze hebben een geweldig aanbod.

https://motiontribe.io/nl-be/

Adobe Premiere Pro & After Effects

Op de stand van Adobe presenteerde Jason Levine de nieuwigheden in de nieuwe update van Adobe Premiere Pro, die in het najaar op de markt gebracht wordt. Een aantal van de nieuwe features rond kleur correctie, komen zo uit het programma DaVinci Resolve. Ook blijft Adobe geloven in immersive video, met een verdere ondersteuning voor 180 graden video.  Ook in After Effects zitten er een aantal nieuwigheden, zoals bijgewerkt expressions, de mogelijkheid om responsieve templates te maken en het rechtstreeks kunnen werken met de z-diepte van een laag in compositing.

https://theblog.adobe.com/creative-editorial-with-faster-workflows/?scid=d4fd8c2a-48ef-45f6-bce9-e95d04f8e291&mv=social&mv2=owned_social

Black Magic Design

Ook Black magic design stelde een nieuwe versie van DaVinci Resolve voor op IBC waardoor het zich meer en meer profileert als concurrent van spelers zoals Adobe. Onder andere de mogelijkheid om SD materiaal automatisch te gaan opschalen naar HD materiaal, ziet er indrukwekkend uit.

https://www.premiumbeat.com/blog/resolve-15-super-scale-feature/

Maxon Cinema 4D

Maxon ten slotte, stelde de nieuwe features van Cinema 4D R20 voor aan de hand van een groot aanbod aan lezingen door top professionals. Vooral de mogelijkheid om te kunnen werken met volumes en velden lijkt nieuwe creatieve mogelijkheden te openen.

Heb je nog vragen over video strategie?