Trends en nieuwigheden op IBC 2018

Trends en nieuwigheden op IBC 2018

IBC, de grootste beurs in Europa voor iedereen die met filmproductie bezig, is net afgelopen.  Vier dagen lang zijn er allerlei nieuwigheden en innovaties getoond die de hele markt bestrijken. In dit artikel wil ik mijn persoonlijke bevindingen kort neerschrijven vanuit het perspectief van een filmprofessional die hoofdzakelijk bedrijfsfilms voor brandowners maakt. Meer dan een volledig overzicht, is dit artikel een persoonlijke reflectie op hoe ik dit jaar IBC beleefd hebt. Ik beschrijf een aantal trends en nieuwigheden 

Mark Roberts Motion Control

De eerste stand waar ik een tijdje ben blijven staan, is de stand van Mark Roberts Motion Control. Zij verhuren robotten die heel snel bewegen, waar je een hoge snelheidscamera op kan monteren, om zo heel precieze bewegingen te maken met een camera die anders onmogelijk zijn. 

via GIPHY

Een paar jaar geleden hebben we zo een robot gehuurd voor een workshop die we organiseerden om kinderen te leren programmeren aan de hand van robotten van Lego. Dus die dansende robot daar zien, bracht wel wat herinneringen terug.

Talent@Large lanceert talentenkamp met Lego Mindstorms from Motion in Sync on Vimeo.

Trends in belichting

De volgende stand, was de stand van Arri. Zij waren de eersten die grote Skypanels uitbrachten om mee te belichten, die dimbaar waren en zonder gels van kleur konden veranderen. Ondertussen zijn er veel producenten die die trend hebben overgenomen, en nu een vergelijkbaar product op de markt hebben gebracht. Met andere woorden, de trend van ledlampen die dimbaar zijn, zacht licht geven een van kleur kunnen veranderen zonder gels, zet zich door. Een van de producenten van wie MIS een aantal lampen heeft waar we erg tevreden over zijn, is Aputure. Ook zij hebben een nieuwe lamp uitgebracht die deze bovenstaande karakteristieken heeft. Newsshooters heeft er op IBC een reportage over gedraaid.

 

Aputure WWRGB Light – Newsshooter at IBC 2018 from Newsshooter on Vimeo.

X-Jib

Een ander product dat mijn aandacht trok, was de x-jib. Het is een kleine kraan die uitschuifbaar is met een schaar principe. Je kan haar heel klein opbergen, en toch beschik je over een grotere lengte. In een tijd waar camera's als maar lichter worden, is deze vorm van kraan een budgetvriendelijk alternatief voor een telescopische kraan, zoals bv. een Hydrascope van Chapman. 

Defy

Defy was ook aanwezig op IBC. MIS was een van de eerste in België die een 3-assige gimbal van hen heeft gekocht. Ondertussen hebben ze zich als bedrijfje heroriënteert, en maken ze vooral high-end kabel camera systemen. Want de gimbal markt is helemaal in elkaar gestort door de komst van een aantal Chinese partijen. Het was geweldig om opnieuw Drew te ontmoeten, de CEO van Defy en bij te praten. 

Drew Janes

Motion Tribe

Ook het Belgische Motiontribe stond op IBC met een stand. Het is een jonge Belgische start-up met internationale ambities, wie een platform hebben opgezet waardoor filmmakers materiaal van elkaar kunnen huren. Je moet zeker eens op hun platform gaan kijken, ze hebben een geweldig aanbod.

https://motiontribe.io/nl-be/

Adobe Premiere Pro & After Effects

Op de stand van Adobe presenteerde Jason Levine de nieuwigheden in de nieuwe update van Première Pro, die in het najaar op de markt gebracht wordt. Een aantal van de nieuwe features in kleur correctie, komen zo uit Resolve. Ook blijft Adobe geloven in immersive video, met een verdere ondersteuning voor 180 graden video.  Ook in After Effects zitten er een aantal nieuwigheden, zoals bijgewerkt expressions, de mogelijkheid om responsieve templates te maken en het rechtstreeks kunnen werken met de z-diepte van een laag in compositing. 

https://theblog.adobe.com/creative-editorial-with-faster-workflows/?scid=d4fd8c2a-48ef-45f6-bce9-e95d04f8e291&mv=social&mv2=owned_social

Black Magic Design

 Ook Black magic design stelde een nieuwe versie van Resolve voor op IBC waardoor het zich meer en meer profileert als concurrent van onder andere Adobe. Onder andere de mogelijkheid om SD materiaal automatisch te gaan op schalen naar HD materiaal, ziet er indrukwekkend uit.

https://www.premiumbeat.com/blog/resolve-15-super-scale-feature/

Maxon Cinema 4D 

Maxon ten slotte stelde de nieuwe features van Cinema 4D R20 voor aan de hand van een hoop lezingen van top professionals. Vooral de mogelijkheid om te kunnen werken met volumes en velden lijkt nieuwe creatieve mogelijkheden te openen. 

Like

Over de auteur

Fernando Pauwels

Fernando Pauwels

Fernando Pauwels is de zaakvoerder van Motion In Sync, hij is een gepassioneerde creatieve filmmaker, die u willen helpt om uw verhaal zo sterk mogelijk te brengen met een zo groot mogelijke visuele impact.

Recent Posts

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Je kan op elk moment uitschrijven. Bij inschrijving ontvang je meteen een gratis gids met daarin onze 50 beste film- en editing tips!