5 tips om je video strategie uit te werken

5 tips om je video strategie uit te werken

Voel jij ook die kriebels? Je volgt andere bedrijven die iets vergelijkbaar doen als jij en je ziet op hun sociale media pagina meer en meer filmpjes opduiken. Vervolgens schakel je de regionale televisie aan en daar zie je een korte infomercial van diezelfde concurrent. Je weet dat het moment aangebroken is om mee op de trein te springen van bewegende beelden in je marketing strategie maar je hebt geen idee om eraan te beginnen. Dat video belangrijk is geworden, daar ben je je van bewust, maar hoe werkt dat nu allemaal? Hoe werkt een video strategie? Welke videos heb je nodig? En kan je daar zelf mee aan de slag of niet?

Hieronder vind je 5 tips om je alvast in de juiste richting te zetten:

1. Een video strategie moet deel uitmaken van je algemene marketing- en communicatie strategie

Een video strategie is geen eiland dat op zich staat, het moet deel uitmaken van een algemene strategie. Dat betekent dat wat je weet vanuit je algemene strategie, overdraagbaar is naar je video strategie. Antwoorden formuleren op vragen zoals weten wie je klanten zijn, wat je eigen waardepropositie is en waarom je klanten uiteindelijk bij jou terecht komen, is belangrijke informatie die ook voor je video strategie van onschatbare waarde is.

2. Welke types van videos heb je nodig?

Wat zoeken alle merken te bereiken? Enerzijds klanten aan zich te binden op lange termijn en op korte termijn meer verkoop te realiseren. Videos die gebruik maken van sterke emotioneel geladen boodschappen, zorgen voor merkbekendheid en merkbinding. De kracht van video zit erin dat video een sterke manier is om emoties op te wekken en te kanaliseren.

Video is een goed medium in het oproepen van emotioneel engagement omdat verhalen vertellen iets essentieel menselijks is om kennis over te dragen en gedrag te beïnvloeden.  Zo doe je aan merkbinding en blijf je top of mind bij een potentiële klant.

Feitelijk sterke informatie in video is aangewezen om op korte termijn te verkopen. Films met een duidelijke call to action en een sterk argument dat gemaakt wordt, passen hieronder. Een goede combinatie van beide types is een video strategie is nodig.

3. Marketeers vs makers

De wereld is veranderd. Adblockers hebben hun intrede gedaan op het internet, reclameblokken kunnen door uitgesteld kijken worden doorgespoeld, etc. Dat betekent dat de oude marketing manier van denken niet meer werkt. Die oude manier van denken vertrok vanuit het idee hoe ik mijn boodschap bij mijn publiek kon krijgen en hoeveel van deze boodschappen ik voor hun neus kon voorschotelen.

Een maker of producent denkt vanuit een ander perspectief. In plaats van mijn boodschap voor de neus te schuiven van de klant, denkt de producent vanuit het perspectief van die prospectieve klant. Hoe kan ik kijker naar mijn content lokken? Hoe kan ik kijkers terug doen komen voor mijn content en daardoor een content identiteit opbouwen. Hoe zorgen we ervoor dat mensen onze filmpjes aan anderen gaan aanbevelen? Hoe zorgen we ervoor dat mensen iets ervaren of voelen bij onze films?

Stel jezelf in de plaats van je prospectieve klant en maakt content waarvan je weet dat hij er graag naar zou kijken.

4. Doel en levensduur

Elke film heeft een doel en een levensduur. Soms is dat doel duidelijk gedefinieerd in bepaalde KPI, soms niet. Maar hoe beter je op voorhand het doel en de levensduur definieert van je film, hoe beter je achteraf kan evalueren.

Dient mijn film voor een doel op korte termijn? En is die achteraf niet meer bruikbaar, omdat bv. mijn event voorbij is? Of dient mijn film een lange termijn doel, als merkbekendheid creëren? De budgetten van beide type films zullen danig uit elkaar liggen omdat de levensduur vaak bepaald hoeveel tijd en energie ergens in gestoken word.

5. Extern iets laten maken of intern aan de slag?

Visuele content laten maken door betrouwbare, gekwalificeerde externe partners, is niet goedkoop. Dagprijzen bij videoproducenten starten vaak vanaf 750 euro en kunnen afhankelijk van de opmaak van een scenario, de technische voorbereiding, de locatie, de verwachte kwaliteit, etc. sterk oplopen.

Bepaalde content kan je echter zelf leren maken. We zien een trend van upskilling in house, waarbij een of meerdere mensen worden opgeleid om zelf basis videos te leren maken. Bij Motion in Sync kan je kiezen of we je gaan begeleiden en opleiden om zelf dingen te maken of dat we de hele productie uit handen nemen en bewegende content voor je maken.

 

Heb je nog vragen over video marketing? 

Like

Over de auteur

Fernando Pauwels

Fernando Pauwels

Fernando Pauwels is de zaakvoerder van Motion In Sync, hij is een gepassioneerde creatieve filmmaker, die u willen helpt om uw verhaal zo sterk mogelijk te brengen met een zo groot mogelijke visuele impact.

Recent Posts

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Je kan op elk moment uitschrijven. Bij inschrijving ontvang je meteen een gratis gids met daarin onze 50 beste film- en editing tips!