Voel jij ook die kriebels? Je volgt andere bedrijven die iets vergelijkbaar doen als jij, en je ziet op hun sociale media pagina meer en meer filmpjes opduiken?

Vervolgens schakel je de regionale televisie aan en daar zie je een korte infomercial van diezelfde concurrent. Je weet dat het moment aangebroken is om mee op de trein te springen van bewegende beelden in je marketing strategie maar je hebt geen idee hoe eraan te beginnen? Dat video belangrijk is geworden, daar ben je je van bewust, maar hoe werkt dat nu allemaal? Hoe werkt een video strategie? Welke videos heb je nodig? En kan je daar zelf mee aan de slag of niet?

Hieronder vind je 5 tips om je alvast op weg te helpen:

1. Een video strategie moet deel uitmaken van je algemene marketing- en communicatie strategie

Een video campagne staat niet op zichzelf maar het moet deel uitmaken van een grotere strategie. Dat betekent dat wat je weet vanuit je algemene strategie, overdraagbaar is naar je video strategie. Antwoorden formuleren op vragen zoals weten wie je klanten zijn, wat je eigen waardepropositie is en waarom je klanten uiteindelijk bij jou terecht komen, is belangrijke informatie die ook voor je video strategie van onschatbare waarde is.

2. Welke types van videos heb je nodig?

Wat zoeken alle merken te bereiken? Enerzijds klanten aan zich te binden op lange termijn, en op korte termijn meer verkoop realiseren. Video’s die gebruik maken van sterk emotioneel geladen boodschappen, zorgen voor merkbekendheid en merkbinding. Video is een krachtige manier om emoties op te wekken en te kanaliseren.

Video is een goed medium in het oproepen van emotioneel engagement omdat verhalen vertellen iets essentieel menselijk is om kennis over te dragen en gedrag te beïnvloeden.  Zo doe je aan merkbinding en blijf je top of mind bij een potentiële klant.

Feitelijk sterke informatie in video is aangewezen om op korte termijn te verkopen. Films met niet alleen een duidelijke call to action, maar ook het voorleggen van sterke argumenten, passen hieronder. Het toepassen van een goede combinatie van beide types in een video strategie is essentieel.

3. Marketeers vs makers

De wereld is veranderd. Adblockers hebben hun intrede gedaan op het internet, reclameblokken kunnen door uitgesteld kijken worden doorgespoeld, etc. Dat betekent dat de oude marketing manier van denken niet langer werkt. Die klassieke manier van denken vertrok vanuit het idee hoe ik een boodschap bij mijn publiek kon krijgen, en hoeveel van deze boodschappen ik voor hun neus kon voorschotelen.

Een maker of producent kijkt vanuit een ander perspectief. In plaats van de boodschap voor de neus  van de klant te schuiven, kijkt de producent vanuit het perspectief van die prospectieve klant. Hoe kan ik de kijker naar mijn content lokken? Hoe kan ik kijkers voor mijn content terug doen komen, en daardoor een content identiteit opbouwen. Hoe zorgen we ervoor dat mensen onze filmpjes aan anderen gaan aanbevelen? Hoe zorgen we ervoor dat mensen iets ervaren of voelen bij onze films?

Stel jezelf in de plaats van je prospectieve klant en maakt content waarvan je weet dat hij er graag naar zou kijken.

4. Doel en levensduur

Elke film heeft een doel en een levensduur. Soms is dat doel duidelijk gedefinieerd in bepaalde KPI’s, maar soms ook niet. Maar hoe beter je voor aanvang het doel en de levensduur van je film definieert, hoe beter je nadien kan evalueren.

Dient mijn film voor een doel op korte termijn? En is die achteraf niet meer herbruikbaar, omdat bv. mijn event voorbij is? Of dient mijn film een lange termijn doel, zoals merkbekendheid creëren? De budgetten van beide type films zullen dusdanig ver uit elkaar liggen, omdat de levensduur vaak de hoeveel tijd en energie bepaald.

5. Extern iets laten maken of intern aan de slag?

Visuele content laten maken door betrouwbare, gekwalificeerde externe partners, is niet goedkoop. Dagprijzen bij videoproducenten starten vaak vanaf 750 euro en kunnen afhankelijk van de opmaak van een scenario, de technische voorbereiding, de locatie, de verwachte kwaliteit, etc. sterk oplopen.

Bepaalde content kan je echter zelf leren maken. We zien een trend van in house upskilling, waarbij één of meerdere mensen worden opgeleid om zelf basis videos te leren maken. Bij Motion in Sync kan je kiezen of we je gaan begeleiden en opleiden om zelf dingen te maken, of dat we de hele productie op zich nemen en bewegende content voor je maken.

 

Heb je nog vragen over video strategie?